Dietetyka- profil praktyczny, II stopień, 2-letnie, stacjonarne
In power from: 15 Jun 2023
Registration criteria
Zasady kwalifikacji
Decyzję o wpisaniu na listę studentów absolwentów studiów pierwszego stopnia, którzy ukończyli kierunki niewymienione w załączniku nr 3 do niniejszej uchwały, bądź nieprzypisane do dyscypliny wiodącej, podejmuje WKR. Przyjęcie kandydatów z tych kierunków powinien poprzedzić pozytywny wynik egzaminu testowego.
Wymagane wykształcenie oraz kompetencje niezbędne do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka.
1) Dyplom ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka lub Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. Kwalifikacja odbywa się na drodze konkursu dyplomów. W przypadku równej ilości punktów o kolejności na liście rankingowej będzie decydowała średnia ocen uzyskanych na studiach pierwszego stopnia.
Jednostka kwalifikacyjna rekrutacji na studia II stopnia na kierunku Dietetyka
Jednostka kwalifikacyjna | Waga |
Ocena z dyplomu ukończenia studiów wyższych | 1 |
2) Zgodnie z warunkami Rekrutacji na studia II stopnia dla kandydatów, o których mowa w §32 ust. 3 Uchwały rekrutacyjnej osoby nie wymienione w punkcie pierwszym mogą się ubiegać o przyjęcie na pierwszy rok studiów drugiego stopnia jeżeli posiadają tytuł licencjata, magistra, inżyniera lub równorzędny uzyskany na dowolnym kierunku po zdaniu egzaminu testowego z poniższych zagadnień.
3) Ponadto od kandydatów wymagana jest znajomość języka angielskiego zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Kryterium formalne, które musi spełnić kandydat to posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia i suplementu do dyplomu potwierdzającego zdanie egzaminu z języka angielskiego lub posiadanie certyfikatu potwierdzającego znajomość języka angielskiego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego.
Zagadnienia do egzaminu testowego na kierunku dietetyka:
- Bezpieczeństwo spożywania wybranych produktów i potraw w czasie ciąży.
- Błędy żywieniowe predysponujące do zaburzeń gospodarki lipidowej.
- Charakterystyka diety ubogoenergetycznej.
- Charakterystyka i zastosowanie diety łatwostrawnej.
- Charakterystyka i zastosowanie w poradnictwie żywieniowym diety śródziemnomorskiej.
- Charakterystyka zaburzeń odżywiania na przykładzie anoreksji i pregoreksji.
- Charakterystyka zaburzeń odżywiania na przykładzie bulimii i ortoreksji.
- Czynniki ryzyka choroby nadciśnieniowej.
- Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2.
- Czynniki ryzyka miażdżycy.
- Czynniki wpływające na podstawową i całkowitą przemianę energii w organizmie.
- Czynniki żywieniowe i elementy stylu życia zwiększające ryzyko rozwoju osteoporozy.
- Diagnostyka stopnia i typu otyłości.
- Diety niskowęglowodanowe – rodzaje, charakterystyka, racjonalna ocena w świetle zasad prawidłowego odżywiania.
- Diety wysokobiałkowe – rodzaje, charakterystyka, racjonalna ocena w świetle zasad prawidłowego odżywiania.
- Główne założenia diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
- Jaki wpływ na wartość odżywczą żywności mają procesy technologiczne obróbki żywności.
- Konsekwencje niedoboru/nadmiaru witamin i składników mineralnych w okresie ciąży.
- Leczenie żywieniowe: na czym polega, kiedy stosujemy.
- Możliwe skutki zdrowotne przy krótko- i długotrwałym stosowaniu niezbilansowanych diet alternatywnych na wybranym przykładzie.
- Na wybranych przykładach omówić znaczenie substancji antyodżywczych.
- Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży w wieku szkolnym.
- Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego.
- Objawy cukrzycy. Zalecenie dietetyczne dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i typu 2.
- Objawy i postępowanie w hipoglikemii.
- Ogólne zasady diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, polecanej chorym na cukrzycę.
- Postępowanie dietetyczne w zaparciach atonicznych i spastycznych.
- Problemy organizacyjne związane z żywieniem dzieci w szkołach.
- Problemy w odżywianiu ludzi chorych na nowotwory.
- Przyczyny i skutki niedożywienia w chorobie nowotworowej.
- Przyczyny niskorosłości.
- Rodzaje kwasów tłuszczowych i ich wpływ na zdrowie.
- Rola wątroby i trzustki w procesie trawienia pożywienia.
- Składniki diety wspomagające leczenie osteoporozy.
- W jakich okolicznościach można/należy rozważyć wprowadzenie do diety suplementów diety.
- Wady i zalety różnych form wegetariańskiego sposobu żywienia oraz możliwości jego stosowania w praktyce dietetycznej.
- Wpływ błonnika pokarmowego na gospodarkę lipidową i poziom glukozy we krwi.
- Wskaźniki stanu odżywienia, na które należy zwrócić uwagę u osób stosujących różne rodzaje diet bezmięsnych.
- Wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze w czasie ciąży.
- Zalecenia dietetyczne w ostrej biegunce.
- Zalecenia żywieniowe w profilaktyce nowotworów.
- Zasady diety eliminacyjnej w leczeniu alergii pokarmowej.
- Zasady oceny stanu odżywienia stosowane w populacji dziecięcej i dorosłych.
- Zasady żywienia kobiet ciężarnych.
- Zasady żywienia kobiet w okresie laktacji.
- Zasady żywienia w chorobach wątroby.
- Zasady żywienia w dnie moczanowej.
- Zastosowanie diety niskobiałkowej.
- Zastosowanie diety wysokobiałkowej.
- Znaczenie białek w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie.
- Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie.
- Znaczenie składników mineralnych w żywieniu człowieka. Podaj objawy nadmiaru i niedoboru wapnia i żelaza w diecie.
- Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie.
- Znaczenie witamin w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. Na przykładzie witaminy D omówić znaczenie fizjologiczne.
- Żywienie dietetyczne w zespole jelita nadwrażliwego, zależnie od postaci.
- Żywienie mukowiscydozie.
- Żywienie w Fenyloketonurii.
- Żywienie w galaktozemii.
- Żywieniowa profilaktyka choroby niedokrwiennej serca.
- Żywieniowa profilaktyka miażdżycy.
- Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów diet.
Osoby przyjęte otrzymują od Komisji Rekrutacyjnej skierowanie do lekarza medycyny pracy. Orzeczenie lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów w Uniwersytecie Opolskim na danym kierunku, należy dostarczyć do dnia 30.09.2025 r. do dziekanatu Wydziału Nauk o Zdrowiu. Kandydaci przyjęci w drugim terminie rekrutacji dostarczają orzeczenie do dnia 17.10.2025 r.
Brak orzeczenia uniemożliwi wpis na listę studentów.