Code | 14-PRK-DIE-N.L.3 |
---|---|
Organizational unit | Faculty of Health Sciences |
Field of studies | Dietetyka |
Form of studies | part-time |
Level of education | bachelor's degree studies |
Educational profile | practical |
Language(s) of instruction | Polish |
Admission limit | 50 |
Duration | 3 years |
Recruitment committee address | ul. Katowicka 68, 45-060 Opole tel. 77 44 23 523 tel. 77 44 23 528 E-mail: rekrutacjawnoz@uni.opole.pl Cudzoziemcy: ul. Grunwaldzka 3, 45-054 Opole (pok. 1, 8, 9) |
Office opening hours | 08:00 - 15:00 |
WWW address | https://wnoz.uni.opole.pl |
Required document | |
Ask a question |
Informacje ogólne
Dietetyka zostaje przypisana do obszaru kształcenia w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej
Kierunek Dietetyka wykazuje ścisłe powiązanie z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne, z którymi łączy je zarówno program nauczania, jak i sylwetka absolwenta przygotowanego do prowadzenia działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo-zależnych, zapobiegania niedożywieniu związanemu z chorobą i prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie będące ważnym elementem zdrowia publicznego.
Dietetyk jest specjalistą do spraw zdrowia obok takich zawodów jak: lekarz, pielęgniarka, położna, ratownik medyczny, diagnosta laboratoryjny, farmaceuta, fizjoterapeuta i inni.
Dietetyka ma charakter interdyscyplinarny obejmuje ona poznanie z zakresu nauk biologicznych, fizycznych, chemicznych, a mianowicie:
- anatomię i fizjologię człowieka,
- teorie, zasady i prawa fizyki, biochemii, chemii żywności i bromatologii,
- kulturowe i społeczne uwarunkowania wpływające na sposób odżywiania się społeczności różnych regionów świata i w różnych okresach historycznych oraz implikacje tego na współczesną wiedzę dietetyczną z uwzględnieniem wiedzy z dziedziny psychologii i socjologii potrzebnych do utrzymania zdrowia i jego ochrony poprzez właściwe odżywianie, elementy antropologii biologicznej, biometrię, elementy medycyny- zmiany patologiczne i związane z nimi cechy kliniczne stanów napotykanych powszechnie przez dietetyków, w tym zwłaszcza chorób dietozależnych i cywilizacyjnych.
Co można robić po tych studiach?
Studia na kierunku Dietetyka przygotowują specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez nabycie wiedzy i umiejętności wykorzystania tej wiedzy z zakresu oceny stanu odżywienia, zapobiegania chorobom zależnym od procesu żywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, produkcji potraw, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, prowadzenia edukacji żywieniowej, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności.
Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności zawodowe niezbędne do wykonywania zawodu dietetyka w szczególności do prowadzenia żywienia osób zdrowych, prowadzenia leczenia dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania a także właściwego odżywiania dzieci zdrowych i chorych.
Absolwenci zdobyć mają wiedzę umożliwiającą im zarządzanie zakładami żywienia zbiorowego a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego i cateringu.
Absolwenci po ukończeniu kierunku otrzymują tytuł zawodowy: licencjat
Cudzoziemcy
Więcej informacji dla kandydatów zagranicznych na stronie hello.uni.opole.pl
Pytania odnośnie rekrutacji cudzoziemców: hello@uni.opole.pl
tel. +48 77 452 7496, +48 77 452 7292
Kandydaci zagraniczni dokumenty składają w International Students Office (również przesłanych pocztą)
adres: ul. Grunwaldzka 31, pok. 1, 8,9 45-054 m. Opole
Zasady kwalifikacji
Minimalna liczba punktów będąca podstawą do przyjęcia na studia stacjonarne, uzyskana przy zastosowaniu poniższej tabeli wynosi 30 punktów.
Laureaci i finaliści olimpiad szczebla centralnego z przedmiotów biologia lub chemia, przyjmowani są w pierwszej kolejności.
Osoby przyjęte otrzymują od Komisji Rekrutacyjnej skierowanie do lekarza medycyny pracy. Orzeczenie lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów w Uniwersytecie Opolskim na danym kierunku, należy dostarczyć do dnia 30.09.2024 r. do dziekanatu Wydziału Nauk o Zdrowiu. Kandydaci przyjęci w drugim terminie rekrutacji dostarczają orzeczenie do dnia 17.10.2024 r.
Brak orzeczenia uniemożliwi wpis na listę studentów.
Wymagania kwalifikacyjne: konkurs świadectw
LP. |
Egzamin maturalny | Waga | |
PRZEDMIOT | % PKT | ||
1 | przedmiot do wyboru (A)* | część pisemna nowej matury - poziom podstawowy | 0,25 |
część pisemna nowej matury - poziom rozszerzony lub "stara matura" |
0,33 | ||
2 | przedmiot do wyboru (B)* | część pisemna nowej matury - poziom podstawowy | 0,25 |
część pisemna nowej matury - poziom rozszerzony lub "stara matura" |
0,33 | ||
3 | przedmiot do wyboru (C)* | część pisemna nowej matury - poziom podstawowy | 0,25 |
część pisemna nowej matury - poziom rozszerzony lub "stara matura" |
0,33 |
*Dowolny przedmiot. Każdy przedmiot może być wybrany tylko jeden raz.