Recruitment for first-cycle, second-cycle and master's degree studies

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

Dietetyka- profil praktyczny, II stopień, 2-letnie, stacjonarne

Details
Code 14-PRK-DIE-S.M.2.PP
Organizational unit Faculty of Health Sciences
Field of studies Dietetyka
Form of studies full-time
Level of education master's degree studies
Educational profile practical
Language(s) of instruction Polish
Admission limit 60
Duration 2 years
Recruitment committee address ul. Katowicka 68, 45-060 Opole
tel. 77 44 23 523
tel. 77 44 23 550
E-mail: rekrutacjawnoz@uni.opole.pl

Cudzoziemcy:
ul. Oleska 48, pok. 310
45-052 Opole
tel. +48 77 452 74 32
Office opening hours 08:00 - 15:00
WWW address https://wnoz.uni.opole.pl
Required document
  • Wyższe inżynierskie
  • university diploma or its equivalent
  Ask a question
Phase 1 (22.04.2025 08:00 – 13.07.2025 23:59)

Informacje ogólne

Studia II stopnia na kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego są studiami realizowanymi przede wszystkim w dyscyplinie nauki o zdrowiu. To u nas pozyskasz szeroką wiedzę z obszarów dietetyki klinicznej, żywienia klinicznego, modeli dietoterapii, prowadzenia pacjenta w gabinecie dietetycznym, ale też na oddziale szpitalnym czy w innej placówce medycznej.

Jakie kompetencje zdobędziesz studiując dietetykę na studiach ii stopnia?

  • Zostaniesz specjalistą w zakresie oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia człowieka oraz planowania i wdrażania racjonalnego sposobu żywienia indywidulnego i zbiorowego.
  • Uzyskasz obszerną znajomość metod postępowania dietetycznego w różnych stanach fizjologicznych i patologicznych oraz sposobów ich wdrażania.
  • Szczegółowo poznasz i nauczysz się wdrażać różne formy oraz metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowia
  • Posiądziesz wiedzę z zakresu psychodietetyki, czynników psychologicznych w występowaniu zaburzeń odżywiania. Nabędziesz umiejętności profesjonalnego planowania postępowania dietetycznego, mobilizowania pacjenta do leczenia dietetycznego oraz prowadzenia terapii.
  • Nauczysz się analizować modele zachowań prozdrowotnych i procesy psychospołeczne ważne dla ochrony zdrowia i stylu życia.
  • W trakcie realizacji studiów odbędziesz 12 tygodniową praktykę żywieniowo – dietetyczną.

Co można robić po ukończeniu studiów? 

Absolwent będzie przygotowany do pracy zarówno w małych, średnich jak i dużych przedsiębiorstwach, administracji państwowej, samorządowej, gospodarczej i oświatowej w zakresie problematyki żywienia oraz w instytucjach doradczych, szkolących z zakresu żywienia i dietetyki. Może podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, domach pomocy społecznej, placówkach żywienia zbiorowego, placówkach cateringowych, poradniach dietetycznych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, a także w placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych. Studia przygotowują absolwentów do zatrudnienia również w placówkach badawczo-rozwojowych oraz instytutach naukowo -badawczych.

Absolwent będzie również przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opartej o usługi dotyczące poradnictwa żywieniowo-dietetyczno-zdrowotnego.

Po zakończeniu procesu edukacji na II stopniu Dietetyki student uzyska dyplom magistra. Absolwent będzie gotowy do rozpoczęcia studiów III stopnia (studiów doktoranckich).

Cudzoziemcy

Zapoznaj się z dodatkowymi kryteriami rekrutacji dla kandydatów zagranicznych na stronie:
https://bdijk.uni.opole.pl/rekrutacja-dla-cudzoziemcow/

Kontakt do obszaru rekrutacji kandydatów zagranicznych:
study@uni.opole.pl
+48 77 452 74 32 (PL, UA, RU, EN)
ul. Oleska 48, pok. 310, 45-052 Opole – wejście od strony kampusu lub ulicy Oleskiej


Zasady kwalifikacji

Decyzję o wpisaniu na listę studentów absolwentów studiów pierwszego stopnia, którzy ukończyli kierunki niewymienione w załączniku nr 3 do niniejszej uchwały, bądź nieprzypisane do dyscypliny wiodącej, podejmuje WKR. Przyjęcie kandydatów z tych kierunków powinien poprzedzić pozytywny wynik egzaminu testowego.

Wymagane wykształcenie oraz kompetencje niezbędne do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka.

1) Dyplom ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka lub Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. Kwalifikacja odbywa się na drodze konkursu dyplomów. W przypadku równej ilości punktów o kolejności na liście rankingowej będzie decydowała średnia ocen uzyskanych na studiach pierwszego stopnia. 

Jednostka kwalifikacyjna rekrutacji na studia II stopnia na kierunku Dietetyka

Jednostka kwalifikacyjna Waga
Ocena z dyplomu ukończenia studiów wyższych 1

2) Zgodnie z warunkami Rekrutacji na studia II stopnia dla kandydatów, o których mowa w §32 ust. 3 Uchwały rekrutacyjnej osoby nie wymienione w punkcie pierwszym mogą się ubiegać o przyjęcie na pierwszy rok studiów drugiego stopnia jeżeli posiadają tytuł licencjata, magistra, inżyniera lub równorzędny uzyskany na dowolnym kierunku po zdaniu egzaminu testowego z poniższych zagadnień.

3) Ponadto od kandydatów wymagana jest znajomość języka angielskiego zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Kryterium formalne, które musi spełnić kandydat to posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia i suplementu do dyplomu potwierdzającego zdanie egzaminu z języka angielskiego lub posiadanie certyfikatu potwierdzającego znajomość języka angielskiego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. 

Zagadnienia do egzaminu testowego na kierunku dietetyka:

  • Bezpieczeństwo spożywania wybranych produktów i potraw w czasie ciąży.
  • Błędy żywieniowe predysponujące do zaburzeń gospodarki lipidowej.
  • Charakterystyka diety ubogoenergetycznej.
  • Charakterystyka i zastosowanie diety łatwostrawnej.
  • Charakterystyka i zastosowanie w poradnictwie żywieniowym diety śródziemnomorskiej.
  • Charakterystyka zaburzeń odżywiania na przykładzie anoreksji i pregoreksji.
  • Charakterystyka zaburzeń odżywiania na przykładzie bulimii i ortoreksji.
  • Czynniki ryzyka choroby nadciśnieniowej.
  • Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2.
  • Czynniki ryzyka miażdżycy.
  • Czynniki wpływające na podstawową i całkowitą przemianę energii w organizmie.
  • Czynniki żywieniowe i elementy stylu życia zwiększające ryzyko rozwoju osteoporozy.
  • Diagnostyka stopnia i typu otyłości.
  • Diety niskowęglowodanowe – rodzaje, charakterystyka, racjonalna ocena w świetle zasad prawidłowego odżywiania.
  • Diety wysokobiałkowe – rodzaje, charakterystyka, racjonalna ocena w świetle zasad prawidłowego odżywiania.
  • Główne założenia diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
  • Jaki wpływ na wartość odżywczą żywności mają procesy technologiczne obróbki żywności. 
  • Konsekwencje niedoboru/nadmiaru witamin i składników mineralnych w okresie ciąży.
  • Leczenie żywieniowe: na czym polega, kiedy stosujemy.
  • Możliwe skutki zdrowotne przy krótko- i długotrwałym stosowaniu niezbilansowanych diet alternatywnych na wybranym przykładzie.
  • Na wybranych przykładach omówić znaczenie substancji antyodżywczych.
  • Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży w wieku szkolnym.
  • Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego.
  • Objawy cukrzycy. Zalecenie dietetyczne dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i typu 2.
  • Objawy i postępowanie w hipoglikemii.
  • Ogólne zasady diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, polecanej chorym na cukrzycę.
  • Postępowanie dietetyczne w zaparciach atonicznych i spastycznych.
  • Problemy organizacyjne związane z żywieniem dzieci w szkołach.
  • Problemy w odżywianiu ludzi chorych na nowotwory.
  • Przyczyny i skutki niedożywienia w chorobie nowotworowej.
  • Przyczyny niskorosłości.
  • Rodzaje kwasów tłuszczowych i ich wpływ na zdrowie. 
  • Rola wątroby i trzustki w procesie trawienia pożywienia.
  • Składniki diety wspomagające leczenie osteoporozy.
  • W jakich okolicznościach można/należy rozważyć wprowadzenie do diety suplementów diety.
  • Wady i zalety różnych form wegetariańskiego sposobu żywienia oraz możliwości jego stosowania w praktyce dietetycznej.
  • Wpływ błonnika pokarmowego na gospodarkę lipidową i poziom glukozy we krwi. 
  • Wskaźniki stanu odżywienia, na które należy zwrócić uwagę u osób stosujących różne rodzaje diet bezmięsnych.
  • Wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze w czasie ciąży.
  • Zalecenia dietetyczne w ostrej biegunce.
  • Zalecenia żywieniowe w profilaktyce nowotworów.
  • Zasady diety eliminacyjnej w leczeniu alergii pokarmowej.
  • Zasady oceny stanu odżywienia stosowane w populacji dziecięcej i dorosłych.
  • Zasady żywienia kobiet ciężarnych.
  • Zasady żywienia kobiet w okresie laktacji.
  • Zasady żywienia w chorobach wątroby.
  • Zasady żywienia w dnie moczanowej.
  • Zastosowanie diety niskobiałkowej. 
  • Zastosowanie diety wysokobiałkowej.
  • Znaczenie białek w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. 
  • Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. 
  • Znaczenie składników mineralnych w żywieniu człowieka. Podaj objawy nadmiaru i niedoboru wapnia i żelaza w diecie.
  • Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. 
  • Znaczenie witamin w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. Na przykładzie witaminy D omówić znaczenie fizjologiczne. 
  • Żywienie dietetyczne w zespole jelita nadwrażliwego, zależnie od postaci.
  • Żywienie mukowiscydozie.
  • Żywienie w Fenyloketonurii.
  • Żywienie w galaktozemii.
  • Żywieniowa profilaktyka choroby niedokrwiennej serca.
  • Żywieniowa profilaktyka miażdżycy.
  • Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów diet.

Osoby przyjęte otrzymują od Komisji Rekrutacyjnej skierowanie do lekarza medycyny pracy. Orzeczenie lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów w Uniwersytecie Opolskim na danym kierunku, należy dostarczyć do dnia 30.09.2025 r. do dziekanatu Wydziału Nauk o Zdrowiu. Kandydaci przyjęci w drugim terminie rekrutacji dostarczają orzeczenie do dnia 17.10.2025 r.

Brak orzeczenia uniemożliwi  wpis na listę studentów.