Kod | 14-PRK-DIE-N.M.2.PP |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Zdrowiu |
Kierunek studiów | Dietetyka |
Forma studiów | niestacjonarne |
Poziom kształcenia | II stopnia |
Profil studiów | praktyczny |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 25 |
Czas trwania | 2 lata |
Adres komisji rekrutacyjnej | ul. Katowicka 68, 45-060 Opole tel. 77 44 23 523 tel. 77 44 23 550 E-mail: rekrutacjawnoz@uni.opole.pl Cudzoziemcy: ul. Oleska 48, pok. 310 45-052 Opole tel. +48 77 452 74 32 |
Godziny otwarcia sekretariatu | 08:00 - 15:00 |
Adres WWW | https://wnoz.uni.opole.pl |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Informacje ogólne
Studia II stopnia na kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego są studiami realizowanymi przede wszystkim w dyscyplinie nauki o zdrowiu. To u nas pozyskasz szeroką wiedzę z obszarów dietetyki klinicznej, żywienia klinicznego, modeli dietoterapii, prowadzenia pacjenta w gabinecie dietetycznym, ale też na oddziale szpitalnym czy w innej placówce medycznej.
Jakie kompetencje zdobędziesz studiując dietetykę na studiach ii stopnia?
- Zostaniesz specjalistą w zakresie oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia człowieka oraz planowania i wdrażania racjonalnego sposobu żywienia indywidulnego i zbiorowego.
- Uzyskasz obszerną znajomość metod postępowania dietetycznego w różnych stanach fizjologicznych i patologicznych oraz sposobów ich wdrażania.
- Szczegółowo poznasz i nauczysz się wdrażać różne formy oraz metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowia
- Posiądziesz wiedzę z zakresu psychodietetyki, czynników psychologicznych w występowaniu zaburzeń odżywiania. Nabędziesz umiejętności profesjonalnego planowania postępowania dietetycznego, mobilizowania pacjenta do leczenia dietetycznego oraz prowadzenia terapii.
- Nauczysz się analizować modele zachowań prozdrowotnych i procesy psychospołeczne ważne dla ochrony zdrowia i stylu życia.
- W trakcie realizacji studiów odbędziesz 12 tygodniową praktykę żywieniowo – dietetyczną.
Co można robić po ukończeniu studiów?
Absolwent będzie przygotowany do pracy zarówno w małych, średnich jak i dużych przedsiębiorstwach, administracji państwowej, samorządowej, gospodarczej i oświatowej w zakresie problematyki żywienia oraz w instytucjach doradczych, szkolących z zakresu żywienia i dietetyki. Może podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, domach pomocy społecznej, placówkach żywienia zbiorowego, placówkach cateringowych, poradniach dietetycznych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, a także w placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych. Studia przygotowują absolwentów do zatrudnienia również w placówkach badawczo-rozwojowych oraz instytutach naukowo -badawczych.
Absolwent będzie również przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opartej o usługi dotyczące poradnictwa żywieniowo-dietetyczno-zdrowotnego.
Po zakończeniu procesu edukacji na II stopniu Dietetyki student uzyska dyplom magistra. Absolwent będzie gotowy do rozpoczęcia studiów III stopnia (studiów doktoranckich).
Cudzoziemcy
Zapoznaj się z dodatkowymi kryteriami rekrutacji dla kandydatów zagranicznych na stronie:
https://bdijk.uni.opole.pl/rekrutacja-dla-cudzoziemcow/
Kontakt do obszaru rekrutacji kandydatów zagranicznych:
study@uni.opole.pl
+48 77 452 74 32 (PL, UA, RU, EN)
ul. Oleska 48, pok. 310, 45-052 Opole – wejście od strony kampusu lub ulicy Oleskiej
Zasady kwalifikacji
Decyzję o wpisaniu na listę studentów absolwentów studiów pierwszego stopnia, którzy ukończyli kierunki niewymienione w załączniku nr 3 do niniejszej uchwały, bądź nieprzypisane do dyscypliny wiodącej, podejmuje WKR. Przyjęcie kandydatów z tych kierunków powinien poprzedzić pozytywny wynik egzaminu testowego.
Wymagane wykształcenie oraz kompetencje niezbędne do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka.
1) Dyplom ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka lub Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. Kwalifikacja odbywa się na drodze konkursu dyplomów. W przypadku równej ilości punktów o kolejności na liście rankingowej będzie decydowała średnia ocen uzyskanych na studiach pierwszego stopnia.
Jednostka kwalifikacyjna rekrutacji na studia II stopnia na kierunku Dietetyka
Jednostka kwalifikacyjna | Waga |
Ocena z dyplomu ukończenia studiów wyższych | 1 |
2) Zgodnie z warunkami Rekrutacji na studia II stopnia dla kandydatów, o których mowa w §32 ust. 3 Uchwały rekrutacyjnej osoby nie wymienione w punkcie pierwszym mogą się ubiegać o przyjęcie na pierwszy rok studiów drugiego stopnia jeżeli posiadają tytuł licencjata, magistra, inżyniera lub równorzędny uzyskany na dowolnym kierunku po zdaniu egzaminu testowego z poniższych zagadnień.
3) Ponadto od kandydatów wymagana jest znajomość języka angielskiego zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Kryterium formalne, które musi spełnić kandydat to posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia i suplementu do dyplomu potwierdzającego zdanie egzaminu z języka angielskiego lub posiadanie certyfikatu potwierdzającego znajomość języka angielskiego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego.
Zagadnienia do egzaminu testowego na kierunku dietetyka:
- Bezpieczeństwo spożywania wybranych produktów i potraw w czasie ciąży.
- Błędy żywieniowe predysponujące do zaburzeń gospodarki lipidowej.
- Charakterystyka diety ubogoenergetycznej.
- Charakterystyka i zastosowanie diety łatwostrawnej.
- Charakterystyka i zastosowanie w poradnictwie żywieniowym diety śródziemnomorskiej.
- Charakterystyka zaburzeń odżywiania na przykładzie anoreksji i pregoreksji.
- Charakterystyka zaburzeń odżywiania na przykładzie bulimii i ortoreksji.
- Czynniki ryzyka choroby nadciśnieniowej.
- Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2.
- Czynniki ryzyka miażdżycy.
- Czynniki wpływające na podstawową i całkowitą przemianę energii w organizmie.
- Czynniki żywieniowe i elementy stylu życia zwiększające ryzyko rozwoju osteoporozy.
- Diagnostyka stopnia i typu otyłości.
- Diety niskowęglowodanowe – rodzaje, charakterystyka, racjonalna ocena w świetle zasad prawidłowego odżywiania.
- Diety wysokobiałkowe – rodzaje, charakterystyka, racjonalna ocena w świetle zasad prawidłowego odżywiania.
- Główne założenia diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
- Jaki wpływ na wartość odżywczą żywności mają procesy technologiczne obróbki żywności.
- Konsekwencje niedoboru/nadmiaru witamin i składników mineralnych w okresie ciąży.
- Leczenie żywieniowe: na czym polega, kiedy stosujemy.
- Możliwe skutki zdrowotne przy krótko- i długotrwałym stosowaniu niezbilansowanych diet alternatywnych na wybranym przykładzie.
- Na wybranych przykładach omówić znaczenie substancji antyodżywczych.
- Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży w wieku szkolnym.
- Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego.
- Objawy cukrzycy. Zalecenie dietetyczne dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i typu 2.
- Objawy i postępowanie w hipoglikemii.
- Ogólne zasady diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, polecanej chorym na cukrzycę.
- Postępowanie dietetyczne w zaparciach atonicznych i spastycznych.
- Problemy organizacyjne związane z żywieniem dzieci w szkołach.
- Problemy w odżywianiu ludzi chorych na nowotwory.
- Przyczyny i skutki niedożywienia w chorobie nowotworowej.
- Przyczyny niskorosłości.
- Rodzaje kwasów tłuszczowych i ich wpływ na zdrowie.
- Rola wątroby i trzustki w procesie trawienia pożywienia.
- Składniki diety wspomagające leczenie osteoporozy.
- W jakich okolicznościach można/należy rozważyć wprowadzenie do diety suplementów diety.
- Wady i zalety różnych form wegetariańskiego sposobu żywienia oraz możliwości jego stosowania w praktyce dietetycznej.
- Wpływ błonnika pokarmowego na gospodarkę lipidową i poziom glukozy we krwi.
- Wskaźniki stanu odżywienia, na które należy zwrócić uwagę u osób stosujących różne rodzaje diet bezmięsnych.
- Wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze w czasie ciąży.
- Zalecenia dietetyczne w ostrej biegunce.
- Zalecenia żywieniowe w profilaktyce nowotworów.
- Zasady diety eliminacyjnej w leczeniu alergii pokarmowej.
- Zasady oceny stanu odżywienia stosowane w populacji dziecięcej i dorosłych.
- Zasady żywienia kobiet ciężarnych.
- Zasady żywienia kobiet w okresie laktacji.
- Zasady żywienia w chorobach wątroby.
- Zasady żywienia w dnie moczanowej.
- Zastosowanie diety niskobiałkowej.
- Zastosowanie diety wysokobiałkowej.
- Znaczenie białek w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie.
- Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie.
- Znaczenie składników mineralnych w żywieniu człowieka. Podaj objawy nadmiaru i niedoboru wapnia i żelaza w diecie.
- Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie.
- Znaczenie witamin w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. Na przykładzie witaminy D omówić znaczenie fizjologiczne.
- Żywienie dietetyczne w zespole jelita nadwrażliwego, zależnie od postaci.
- Żywienie mukowiscydozie.
- Żywienie w Fenyloketonurii.
- Żywienie w galaktozemii.
- Żywieniowa profilaktyka choroby niedokrwiennej serca.
- Żywieniowa profilaktyka miażdżycy.
- Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów diet.
Osoby przyjęte otrzymują od Komisji Rekrutacyjnej skierowanie do lekarza medycyny pracy. Orzeczenie lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów w Uniwersytecie Opolskim na danym kierunku, należy dostarczyć do dnia 30.09.2025 r. do dziekanatu Wydziału Nauk o Zdrowiu. Kandydaci przyjęci w drugim terminie rekrutacji dostarczają orzeczenie do dnia 17.10.2025 r.
Brak orzeczenia uniemożliwi wpis na listę studentów.