Rekrutacja na studia I stopnia, II stopnia i jednolite magisterskie

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Dietetyka - profil praktyczny, II stopień, 2-letnie, stacjonarne

Szczegóły
Kod 14-PRK-DIE-S.M.2.PP
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Zdrowiu
Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów stacjonarne
Poziom kształcenia II stopnia
Profil studiów praktyczny
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 60
Czas trwania 2 lata
Adres komisji rekrutacyjnej ul. Katowicka 68, 45-060 Opole
tel. 77 44 23 523
tel. 77 44 23 550
E-mail: rekrutacjawnoz@uni.opole.pl

Cudzoziemcy:
ul. Oleska 48, pok. 310
45-052 Opole
tel. +48 77 452 74 32
Godziny otwarcia sekretariatu 08:00 - 15:00
Adres WWW https://wnoz.uni.opole.pl
Wymagany dokument
  • Wyższe inżynierskie
  • dyplom ukończenia studiów wyższych lub równoważny
  Zadaj pytanie
Tura 1 (22.04.2025 08:00 – 13.07.2025 23:59)

Informacje ogólne

Studia II stopnia na kierunku Dietetyka na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Opolskiego są studiami realizowanymi przede wszystkim w dyscyplinie nauki o zdrowiu. To u nas pozyskasz szeroką wiedzę z obszarów dietetyki klinicznej, żywienia klinicznego, modeli dietoterapii, prowadzenia pacjenta w gabinecie dietetycznym, ale też na oddziale szpitalnym czy w innej placówce medycznej.

Jakie kompetencje zdobędziesz studiując dietetykę na studiach ii stopnia?

  • Zostaniesz specjalistą w zakresie oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia człowieka oraz planowania i wdrażania racjonalnego sposobu żywienia indywidulnego i zbiorowego.
  • Uzyskasz obszerną znajomość metod postępowania dietetycznego w różnych stanach fizjologicznych i patologicznych oraz sposobów ich wdrażania.
  • Szczegółowo poznasz i nauczysz się wdrażać różne formy oraz metody edukacji żywieniowej i promocji zdrowia
  • Posiądziesz wiedzę z zakresu psychodietetyki, czynników psychologicznych w występowaniu zaburzeń odżywiania. Nabędziesz umiejętności profesjonalnego planowania postępowania dietetycznego, mobilizowania pacjenta do leczenia dietetycznego oraz prowadzenia terapii.
  • Nauczysz się analizować modele zachowań prozdrowotnych i procesy psychospołeczne ważne dla ochrony zdrowia i stylu życia.
  • W trakcie realizacji studiów odbędziesz 12 tygodniową praktykę żywieniowo – dietetyczną.

Co można robić po ukończeniu studiów? 

Absolwent będzie przygotowany do pracy zarówno w małych, średnich jak i dużych przedsiębiorstwach, administracji państwowej, samorządowej, gospodarczej i oświatowej w zakresie problematyki żywienia oraz w instytucjach doradczych, szkolących z zakresu żywienia i dietetyki. Może podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, domach pomocy społecznej, placówkach żywienia zbiorowego, placówkach cateringowych, poradniach dietetycznych, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, a także w placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych. Studia przygotowują absolwentów do zatrudnienia również w placówkach badawczo-rozwojowych oraz instytutach naukowo -badawczych.

Absolwent będzie również przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, opartej o usługi dotyczące poradnictwa żywieniowo-dietetyczno-zdrowotnego.

Po zakończeniu procesu edukacji na II stopniu Dietetyki student uzyska dyplom magistra. Absolwent będzie gotowy do rozpoczęcia studiów III stopnia (studiów doktoranckich).

Cudzoziemcy

Zapoznaj się z dodatkowymi kryteriami rekrutacji dla kandydatów zagranicznych na stronie:
https://bdijk.uni.opole.pl/rekrutacja-dla-cudzoziemcow/

Kontakt do obszaru rekrutacji kandydatów zagranicznych:
study@uni.opole.pl
+48 77 452 74 32 (PL, UA, RU, EN)
ul. Oleska 48, pok. 310, 45-052 Opole – wejście od strony kampusu lub ulicy Oleskiej


Zasady kwalifikacji

Decyzję o wpisaniu na listę studentów absolwentów studiów pierwszego stopnia, którzy ukończyli kierunki niewymienione w załączniku nr 3 do niniejszej uchwały, bądź nieprzypisane do dyscypliny wiodącej, podejmuje WKR. Przyjęcie kandydatów z tych kierunków powinien poprzedzić pozytywny wynik egzaminu testowego.

Wymagane wykształcenie oraz kompetencje niezbędne do podjęcia studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka.

1) Dyplom ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka lub Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. Kwalifikacja odbywa się na drodze konkursu dyplomów. W przypadku równej ilości punktów o kolejności na liście rankingowej będzie decydowała średnia ocen uzyskanych na studiach pierwszego stopnia. 

Jednostka kwalifikacyjna rekrutacji na studia II stopnia na kierunku Dietetyka

Jednostka kwalifikacyjna Waga
Ocena z dyplomu ukończenia studiów wyższych 1

2) Zgodnie z warunkami Rekrutacji na studia II stopnia dla kandydatów, o których mowa w §32 ust. 3 Uchwały rekrutacyjnej osoby nie wymienione w punkcie pierwszym mogą się ubiegać o przyjęcie na pierwszy rok studiów drugiego stopnia jeżeli posiadają tytuł licencjata, magistra, inżyniera lub równorzędny uzyskany na dowolnym kierunku po zdaniu egzaminu testowego z poniższych zagadnień.

3) Ponadto od kandydatów wymagana jest znajomość języka angielskiego zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. Kryterium formalne, które musi spełnić kandydat to posiadanie dyplomu ukończenia studiów pierwszego stopnia i suplementu do dyplomu potwierdzającego zdanie egzaminu z języka angielskiego lub posiadanie certyfikatu potwierdzającego znajomość języka angielskiego na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego. 

Zagadnienia do egzaminu testowego na kierunku dietetyka:

  • Bezpieczeństwo spożywania wybranych produktów i potraw w czasie ciąży.
  • Błędy żywieniowe predysponujące do zaburzeń gospodarki lipidowej.
  • Charakterystyka diety ubogoenergetycznej.
  • Charakterystyka i zastosowanie diety łatwostrawnej.
  • Charakterystyka i zastosowanie w poradnictwie żywieniowym diety śródziemnomorskiej.
  • Charakterystyka zaburzeń odżywiania na przykładzie anoreksji i pregoreksji.
  • Charakterystyka zaburzeń odżywiania na przykładzie bulimii i ortoreksji.
  • Czynniki ryzyka choroby nadciśnieniowej.
  • Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2.
  • Czynniki ryzyka miażdżycy.
  • Czynniki wpływające na podstawową i całkowitą przemianę energii w organizmie.
  • Czynniki żywieniowe i elementy stylu życia zwiększające ryzyko rozwoju osteoporozy.
  • Diagnostyka stopnia i typu otyłości.
  • Diety niskowęglowodanowe – rodzaje, charakterystyka, racjonalna ocena w świetle zasad prawidłowego odżywiania.
  • Diety wysokobiałkowe – rodzaje, charakterystyka, racjonalna ocena w świetle zasad prawidłowego odżywiania.
  • Główne założenia diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
  • Jaki wpływ na wartość odżywczą żywności mają procesy technologiczne obróbki żywności. 
  • Konsekwencje niedoboru/nadmiaru witamin i składników mineralnych w okresie ciąży.
  • Leczenie żywieniowe: na czym polega, kiedy stosujemy.
  • Możliwe skutki zdrowotne przy krótko- i długotrwałym stosowaniu niezbilansowanych diet alternatywnych na wybranym przykładzie.
  • Na wybranych przykładach omówić znaczenie substancji antyodżywczych.
  • Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży w wieku szkolnym.
  • Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego.
  • Objawy cukrzycy. Zalecenie dietetyczne dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i typu 2.
  • Objawy i postępowanie w hipoglikemii.
  • Ogólne zasady diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, polecanej chorym na cukrzycę.
  • Postępowanie dietetyczne w zaparciach atonicznych i spastycznych.
  • Problemy organizacyjne związane z żywieniem dzieci w szkołach.
  • Problemy w odżywianiu ludzi chorych na nowotwory.
  • Przyczyny i skutki niedożywienia w chorobie nowotworowej.
  • Przyczyny niskorosłości.
  • Rodzaje kwasów tłuszczowych i ich wpływ na zdrowie. 
  • Rola wątroby i trzustki w procesie trawienia pożywienia.
  • Składniki diety wspomagające leczenie osteoporozy.
  • W jakich okolicznościach można/należy rozważyć wprowadzenie do diety suplementów diety.
  • Wady i zalety różnych form wegetariańskiego sposobu żywienia oraz możliwości jego stosowania w praktyce dietetycznej.
  • Wpływ błonnika pokarmowego na gospodarkę lipidową i poziom glukozy we krwi. 
  • Wskaźniki stanu odżywienia, na które należy zwrócić uwagę u osób stosujących różne rodzaje diet bezmięsnych.
  • Wzrost zapotrzebowania na składniki odżywcze w czasie ciąży.
  • Zalecenia dietetyczne w ostrej biegunce.
  • Zalecenia żywieniowe w profilaktyce nowotworów.
  • Zasady diety eliminacyjnej w leczeniu alergii pokarmowej.
  • Zasady oceny stanu odżywienia stosowane w populacji dziecięcej i dorosłych.
  • Zasady żywienia kobiet ciężarnych.
  • Zasady żywienia kobiet w okresie laktacji.
  • Zasady żywienia w chorobach wątroby.
  • Zasady żywienia w dnie moczanowej.
  • Zastosowanie diety niskobiałkowej. 
  • Zastosowanie diety wysokobiałkowej.
  • Znaczenie białek w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. 
  • Znaczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. 
  • Znaczenie składników mineralnych w żywieniu człowieka. Podaj objawy nadmiaru i niedoboru wapnia i żelaza w diecie.
  • Znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. 
  • Znaczenie witamin w żywieniu człowieka i ich funkcje w organizmie. Na przykładzie witaminy D omówić znaczenie fizjologiczne. 
  • Żywienie dietetyczne w zespole jelita nadwrażliwego, zależnie od postaci.
  • Żywienie mukowiscydozie.
  • Żywienie w Fenyloketonurii.
  • Żywienie w galaktozemii.
  • Żywieniowa profilaktyka choroby niedokrwiennej serca.
  • Żywieniowa profilaktyka miażdżycy.
  • Żywieniowe czynniki ryzyka nowotworów diet.

Osoby przyjęte otrzymują od Komisji Rekrutacyjnej skierowanie do lekarza medycyny pracy. Orzeczenie lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów w Uniwersytecie Opolskim na danym kierunku, należy dostarczyć do dnia 30.09.2025 r. do dziekanatu Wydziału Nauk o Zdrowiu. Kandydaci przyjęci w drugim terminie rekrutacji dostarczają orzeczenie do dnia 17.10.2025 r.

Brak orzeczenia uniemożliwi  wpis na listę studentów.