Rekrutacja na studia I stopnia, II stopnia i jednolite magisterskie

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Dietetyka - profil praktyczny, I stopień, 3-letnie, niestacjonarne

Szczegóły
Kod 14-PRK-DIE-N.L.3
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Zdrowiu
Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów niestacjonarne
Poziom kształcenia licencjackie
Profil studiów praktyczny
Języki wykładowe polski
Limit miejsc 50
Czas trwania 3 lata
Adres komisji rekrutacyjnej ul. Katowicka 68, 45-060 Opole
tel. 77 44 23 523
tel. 77 44 23 528
E-mail: rekrutacjawnoz@uni.opole.pl

Cudzoziemcy:
ul. Grunwaldzka 3,
45-054 Opole (pok. 1, 8, 9)
Godziny otwarcia sekretariatu 08:00 - 15:00
Adres WWW https://wnoz.uni.opole.pl
Wymagany dokument
  • świadectwo maturalne lub równoważne
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

(pokaż minione tury)

Informacje ogólne

Dietetyka zostaje przypisana do obszaru kształcenia w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej

Kierunek Dietetyka wykazuje ścisłe powiązanie z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne, z którymi łączy je zarówno program nauczania, jak i sylwetka absolwenta przygotowanego do prowadzenia działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo-zależnych, zapobiegania niedożywieniu związanemu z chorobą i prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie będące ważnym elementem zdrowia publicznego.

Dietetyk jest specjalistą do spraw zdrowia obok takich zawodów jak: lekarz, pielęgniarka, położna, ratownik medyczny, diagnosta laboratoryjny, farmaceuta, fizjoterapeuta i inni.

Dietetyka ma charakter interdyscyplinarny obejmuje ona poznanie z zakresu nauk biologicznych, fizycznych, chemicznych, a mianowicie:

  • anatomię i fizjologię człowieka,
  • teorie, zasady i prawa fizyki, biochemii, chemii żywności i bromatologii,
  • kulturowe i społeczne uwarunkowania wpływające na sposób odżywiania się społeczności różnych regionów świata i w różnych okresach historycznych oraz implikacje tego na współczesną wiedzę dietetyczną z uwzględnieniem wiedzy z dziedziny psychologii i socjologii potrzebnych do utrzymania zdrowia i jego ochrony poprzez właściwe odżywianie, elementy antropologii biologicznej, biometrię, elementy medycyny- zmiany patologiczne i związane z nimi cechy kliniczne stanów napotykanych powszechnie przez dietetyków, w tym zwłaszcza chorób dietozależnych i cywilizacyjnych.

Co można robić po tych studiach?

Studia na kierunku Dietetyka przygotowują specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez nabycie wiedzy i umiejętności wykorzystania tej wiedzy z zakresu oceny stanu odżywienia, zapobiegania chorobom zależnym od procesu żywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, produkcji potraw, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, prowadzenia edukacji żywieniowej, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności.

Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności zawodowe niezbędne do wykonywania zawodu dietetyka w szczególności do prowadzenia żywienia osób zdrowych, prowadzenia leczenia dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania a także właściwego odżywiania dzieci zdrowych i chorych.

Absolwenci zdobyć mają wiedzę umożliwiającą im zarządzanie zakładami żywienia zbiorowego a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego i cateringu.

Absolwenci po ukończeniu kierunku otrzymują tytuł zawodowy: licencjat

Cudzoziemcy

Więcej informacji dla kandydatów zagranicznych na stronie hello.uni.opole.pl

Pytania odnośnie rekrutacji cudzoziemców: hello@uni.opole.pl

tel. +48 77 452 7496,      +48 77 452 7292

Kandydaci zagraniczni dokumenty składają w International Students Office (również przesłanych pocztą)

adres: ul. Grunwaldzka 31, pok. 1, 8,9  45-054 m. Opole 


Zasady kwalifikacji

Minimalna liczba punktów będąca podstawą do przyjęcia na studia stacjonarne, uzyskana przy zastosowaniu poniższej tabeli wynosi 30 punktów.

Laureaci i finaliści olimpiad szczebla centralnego z przedmiotów biologia lub chemia, przyjmowani są w pierwszej kolejności.

Osoby przyjęte otrzymują od Komisji Rekrutacyjnej skierowanie do lekarza medycyny pracy. Orzeczenie lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów w Uniwersytecie Opolskim na danym kierunku, należy dostarczyć do dnia 30.09.2024 r. do dziekanatu Wydziału Nauk o Zdrowiu. Kandydaci przyjęci w drugim terminie rekrutacji dostarczają orzeczenie do dnia 17.10.2024 r.

 

Brak orzeczenia uniemożliwi  wpis na listę studentów.

 

Wymagania kwalifikacyjne: konkurs świadectw

LP.

Egzamin maturalny Waga
PRZEDMIOT % PKT
1 przedmiot do wyboru (A)* część pisemna nowej matury - poziom podstawowy 0,25

część pisemna nowej matury - poziom rozszerzony

lub "stara matura"

0,33
2 przedmiot do wyboru (B)* część pisemna nowej matury - poziom podstawowy 0,25

część pisemna nowej matury - poziom rozszerzony

lub "stara matura"

0,33
3 przedmiot do wyboru (C)* część pisemna nowej matury - poziom podstawowy 0,25

część pisemna nowej matury - poziom rozszerzony

lub "stara matura"

0,33

*Dowolny przedmiot. Każdy przedmiot może być wybrany tylko jeden raz.